Gör du det du vet är viktigt?

emma-simpson-mNGaaLeWEp0-unsplash.jpg
 

Vår hälsa har ett större fokus än någonsin idag och det finns ett överflöd av kunskap, forskning och information om vad som får oss att må bra. Vi vet att välmående är en förutsättning för prestation och ett hållbart arbetsklimat. Samtidigt lever många människor med ohälsa och har det sämre än de önskar och behöver. Hur kan så många må dåligt när vi har det så bra?

 

Ett samhälle som utmanar oss

Om vi utgår från hur vi människor fungerar, vad vi behöver för att behålla hälsa kanske vi inte har det så bra ändå. Vårt samhälle är uppbyggt för att vi ska skapa oss ohälsosamma vanor. Använda hjälpmedel för att slippa röra på oss, överkonsumera socker och fett, vara nåbara dygnet runt och umgås via skärmar.

Hälsa är inte förhandlingsbart

Det flesta av oss vet vad vi behöver göra för att må och prestera bra över tid. Att det är viktigt att ta hand om vår sömn, kost, rörelse och sociala relationer. Ändå är det just de här delarna, det mest livsviktiga för vår hälsa, som ofta glöms bort eller slarvas med först när vi är stressade, pressade och har full fart i ekorrhjulet.

Krångla inte till det

Kanske för att vi krånglar till det för mycket. Känner oss stressade för vi inte äter, tränar och sover som vi borde göra. Visst sker det inte automatiskt, vi behöver planera in och prioritera alla delar, ha ett tänk kring vår hälsa men det behöver heller inte vara svårt, ta tid och energi.

Allt hänger ihop

Slarvar vi för länge med våra basala behov blir det sällan bra. Alla delar hänger ihop och påverkar varandra så när du planerar din tid se till att checka av “the basics”.

1. Återhämtning

Din sömn är nr 1. Sover du tillräckligt? Hur får du till pauser under arbetsdagen? Om du sitter mycket inkludera rörelse i dina pauser och är du fysiskt aktiv låt pauserna vara mer stillsamma.

2. Näring

Hur och vad äter du? Finns det någonting du kan lägga till eller ta bort? Ett enkelt tips är att tänka färg. 5-7 färger om dagen brukar indikera ett gott näringsintag.

3. Rörelse

Hellre ofta än länge och försök bryta stillasittandet. Planera in en aktivitet där du får upp pulsen 2-3 ggr veckan. Försök hitta något som känns kul för dig!

4. Relationer

Ge utrymme för att vara socialt närvarande tillsammans med din partner, familj, vänner och kollegor. På det sätt som är möjligt just nu.  

 
Föregående
Föregående

Hur tar du hand om din energi?

Nästa
Nästa

Varför är jag här och vart ska jag?