Hur når jag mina mål på ett hållbart sätt?

donald-giannatti-MeMbExzoyF8-unsplash.jpg
 

Har du ambitioner, visioner, mål och planer för framtiden? Vet vart du vill i ditt jobb/företag, vilka relationer du vill ha, hur du vill må och utvecklas på ett personligt plan? Samtidigt utmanas du av att livspusslet tar mycket energi, kalendern är full, förvisso med mycket som är kul och meningsfullt, men om du tänker efter är det inte hållbart att fortsätta så i längden…

 

Börja med slutet

Så hur gör man då, för att fortsätta framåt mot sina mål och samtidigt må bra längs vägen?

En strategi är att ”börja med slutet”. Bestämma vart du vill vara om x antal månader/år? Hur ser målbilden ut? Hur känns det när du är där? Gör målet tydligt för dig själv. När du vet något om ditt framtida läge kan du göra en plan och bakåt-planera fram till idag. Bryt ner planen och identifiera dina delmål för att ta dig framåt. Förutom dina göromål kommer en avgörande faktor vara dina tillstånd. Vilka tillstånd är viktiga att vara i för att lyckas? Fokuserad, motiverad, ha energi, ork, lust etc. Hur behöver du må och vad gör att du kommer ta dig dit? När du har koll på dina delmål och tillstånd behöver du titta på ditt system. Hur ser dina vanor, mönster och rutiner ut? När vi gör samma får vi samma resultat. För att åstadkomma en förändring behöver vi gå in och skruva på detaljerna för att nå ett nytt resultat. Ibland behöver vi skruva mycket och på många håll och andra gånger kanske en liten justering räcker.

Viktigaste pusselbitarna först

Om du tänker dig att ditt liv är som ett pussel. Vilka bitar är då viktigast att lägga först om du ska nå ditt mål? Du kanske har många pusselbitar men välj ut 1-4 stycken som är viktigast för att ta dig dit du vill vara. Är det återhämtning, sömn, rörelse, näring, sociala relationer- eller vad fyller din energibägare så att du kan fokusera och prestera optimalt? Ta sen dina pusselbitar och för över dem till din kalender. Blocka tid som du behöver för att göra plats åt, planera in och ta hand om dina viktigaste pusselbitar.

Ta hjälp av triggers

För att hjälpa till att hamna i de tillstånd du vill vara i kan du använda dig av olika triggers. Auditiva triggers är sånt som du hör, en låt, röster, ringsignal, fågelkvitter etc. Visuella triggers är sånt du ser. Vad har du för bakgrundsbild på datorn/telefonen? vad sitter på dina väggar? vad är det första du ser på morgonen? Kinestetiska triggers handlar om att skapa en viss känsla i kroppen, tex en rörelse, spänning, värme, tryck, pirr eller lugn. Fundera på vilka triggers som kan hjälpa dig mot ditt mål och de tillstånd du vill vara i. När du är i ett tillstånd du gillar kan du också förstärka det. När du känner dig glad lyssna då på en låt som gör dig glad.

Balansera utmaning och återhämtning

Att genomföra förändringar innebär ofta att möta motstånd och prövningar längs vägen. Hjärnan är en muskel som kan tränas som vilken annan kroppsdel som helst. För att lyckas behövs en hållbar balans mellan utmaning och återhämtning. Att ta sig tid för att stanna till och lära och reflektera över vad vi har gjort och därefter ta nästa steg framåt. Se vårt mål som något vi ska fortsätta med och hålla i över tid.

Vi blir vår omgivning

Sist men inte minst. Visst kan du kan sätta upp alla världens planer, börja ändra dina mönster och träna din hjärna, men omger du dig inte av människor som vill dig väl, har gått din väg, ger dig förutsättningar och lyfter dig. Då blir det svårt att nå i mål.

 

 
Föregående
Föregående

Att skapa motivation- “motive for action”

Nästa
Nästa

Vad är ett bra självledarskap och vem bestämmer det?