Vad är ett bra självledarskap och vem bestämmer det?

jobbahemma.jpg
 

Att leda oss själva är något vi gör mer eller mindre hela tiden i vardagen. När vi väljer vilket jobb vi går till, vilka vi träffar om dagarna, vad vi stoppar i oss, hur vi rör oss och mycket mer. Genom att träna upp vårt självledarskap kan vi göra medvetna val utifrån det vi vill uppnå och tycker är viktigt i livet. Styra våra beteenden och tankar till skillnad från att köra på autopilot och styras utifrån, av andra, stress, oro eller mönster från förr som inte gynnar oss.

 

Självledarskap på jobbet

På jobbet använder vi självledarskap när vi fattar beslut kring vårt eget arbete. Hur ska en uppgift utföras? Med vem eller vilka? Var och när ska det ske? Det finns många fördelar med självledarskap på arbetsplatsen. Organisationen blir mer effektiv genom kortare beslutsled, individen får kontroll över sitt arbetsliv och större frihet att anpassa sina arbetsdagar till sitt övriga liv. En högre grad av inre motivation byggs ofta upp, med en vilja av att bidra till helheten och utvecklas i önskad riktning. Å andra sidan ställer självledarskap större krav på individen och därmed ett ökat ansvar. Ett ansvar som kräver en djupare förståelse för mig själv. Hur jag som person fungerar, vad jag säger ja och nej till, hur jag sätter gränser och hanterar stress. Utan rätt kunskap och verktyg hos individen kan ett ökat självledarskap istället leda till stress och ohälsa på grund av otydlighet och allt för många val.

Tydlighet i ram och roll

Ett framgångsrikt självledarskap bottnar därmed i tydlighet kring min roll och den ram som jag verkar inom. För en organisation bygger självledarskap ofta på att individerna ska ta initiativ som ligger i linje med företagets mål och fatta kloka beslut. Det kan underlättas genom att ha uttalade ”tumregler” att följa. Är det tex viktigt att det ska gå undan föredras kanske snabba beslut före att det blir rätt från början. Är det å andra sidan viktigare att besluten blir rätt direkt kanske tid ska läggas på att tänka efter och väga olika alternativ. Att definiera vad självledarskap innebär i vår organisation, koppla ihop värderingar och mål med önskade beteenden blir därmed avgörande för ett framgångsrikt självledarskap. Annars finns stor risk för fallgropar såsom feltolkningar, missuppfattningar, förvirring och ineffektivitet.

Vart är jag och vad gäller här?

Så vad är ett bra självledarskap och vad innebär egentligen kloka beslut? Ja, det beror ju på vad vi vill att självledarskapet ska leda till. Vad intentionen är och vilket tillstånd vill vi skapa. Är det engagemang, motivation, glädje, effektivitet, delaktighet, eller vad är ambitionen? Beroende på hur målbilden ser ut behövs olika beteenden för att uppnå önskade tillstånd och resultat. Det är därför ”ramen” dvs den kontext jag befinner mig i som bestämmer vad som är ett bra och vad som är ett mindre bra självledarskap. Begreppet kan betyda olika beroende på organisation och sammanhang, om jag är på jobbet, hemma i familjen eller med mig själv. Så var uppmärksam på vart du är och vad som gäller där.

Hur kan jag börja?

Vill du träna upp ditt personliga självledarskap för att göra mer medvetna val utifrån vad du vill och tycker är viktigt kommer här fyra steg att börja utifrån:

1. Sätt intentionen: måla upp det önskade läget i form av resultat och tillstånd. Hur vill du känna dig? Pigg, fokuserad, lustfylld, ha energi, motivation etc.

2. Förstå vad du ska göra: vilka konkreta actions behövs för att nå ditt mål? Gå och lägga dig i tid, röra på dig, ta pauser, hantera mailen på bestämda tider, multitaska mindre, skapa en lugn arbetsmiljö…

3. Bestäm ordning : när du vet vad du ska göra, vad är viktigast och när ska du göra vad? Prioritera ordningsföljd och skapa en struktur för dina göromål under veckan.

4. Skapa förutsättningar: vad behöver jag för att lyckas? Planera, påminna, reflektera, belöna, få feedback. Glöm inte att be om det du behöver!

 

 
Föregående
Föregående

Hur når jag mina mål på ett hållbart sätt?

Nästa
Nästa

Hur tar du hand om din energi?