Att skapa motivation- “motive for action”

ev-C7h_31Lz16Y-unsplash.jpg
 

Motivation bygger på att skapa kontraster. När vi lever för mycket i repetition somnar drivsystemet i hjärnan och vi får inte tillgång till dopamin som spelar en nyckelroll för att väcka vår lust och inspiration. Något som blir extra utmanande just nu. När vi inte åker till jobbet, sitter hemma på samma köksstol och växlar mellan olika videomöten. Att ta sig tid för att checka in-och ut genom korta promenader, pausa, byta position och plats blir därmed avgörande för att hålla motivation och engagemang uppe under dagen.

 

Balans mellan komfort- och träningszon

Hjärnan är gjord för att reagera på upplevelser som sticker ut, men vårt samhälle är i mycket uppbyggt på repetitiva mönster. Det är lätt att hamna i en vardag där vi tar samma väg till jobbet, kör vårt vanliga träningspass och äter tacos på fredagar. Visst behöver vi bygga upp en trygg struktur att luta oss mot, men vi behöver också krydda vardagen med inslag av att lära nytt, utvecklas och få göra lite tokiga saker. Skapa balans mellan vår komfort- och träningszon.

Skapa mönsterbrytare i vardagen

Ibland behöver vi bryta vårt invanda mönster och pröva något nytt för att hämta inspiration som leder oss till motivation. Gå en ny kurs, ta upp den där hobbyn från förr eller luncha med någon intressant person i vårt nätverk. Ibland kan det räcka med att ta en annan väg till jobbet, byta köksstol vid middagsbordet eller borsta tänderna med vänster hand. Göra något som leder till en ny tanke eller känsla i kroppen. Som sätter igång den där inre rörelsen och skapar vårt ”motive for action”.

Mer kraft med fokus på tillstånd

När vi redan har ett mål och vet vad vi vill uppnå men saknar motivation att driva oss själva dit kan vi använda oss av att sätta tillståndsmål. Förutom själva ”göromålet” lägger du då till en/några tillstånd som är viktigt att uppnå i det du vill göra. Om du tex vill börja träna, fundera då på varför? Är det mer energi, ork, glädje, styrka eller vad vill du åt för tillstånd? Med fokus på tillståndsmål lyfter du upp målet en nivå och når ofta både längre ner och djupare in i dig själv. Det brukar stimulera både kroppen och knoppen och hålla tillbaka prestationskrav. Kopplar du därtill på dina sinnen,  kan föreställa dig hur det ser ut, låter och känns när du är där, vrider du upp motivationsknappen några snäpp till och får större kraft till att göra det du vill.

Olika bränslen för motivation

Motivation fungerar ungefär som bränsle till en bil för att leda fram en tanke till handling. Har vi motivationsbrist stannar det mesta på tankestadiet. Jag planerade att jag skulle träna efter jobbet, men nej inte idag… Tänk dig att du åker och tankar din bil, och på bensinmacken finns där tankstationer med olika sorters bensin. På samma sätt finns det olika sorters bränsle för din motivation. Den existentiella motivationen är den starkaste och slås på i situationer som handlar om din överlevnad. Den yttre motivationen är den som drivs av att andra peppar dig, att du blir mutad eller får materiell belöning som lön eller tjänstebil. Den är mycket effektiv kortsiktigt och för icke återkommande uppgifter, men fungerar sämre över tid. Den inre motivationen handlar om förmågan att utveckla dig själv till att driva dig själv. Att träna inre förmågor såsom att visualisera för att se målbilder på kort-och långsikt, skapa ditt eget mindset och veta vad som är viktigt för dig. 

Individens utveckling blir organisationens utveckling

Det enda hållbara bränslet som fungerar över tid är den inre motivationen. Att kunna leda sig själv, ha koll på sina drivkrafter och intentioner, klara av att sätta upp målbilder och ta sig dit. En värdefull förmåga för att utveckla ett framgångsrikt självledarskap och skapa motivation och engagemang bland medarbetare.

Eftersom ett företag är dess individer kommer individens utveckling och förmåga att leda sig själv alltid gå hand i hand med företagets utveckling och resultat. Att låta den personliga utvecklingen få integreras med organisationens utveckling kan därför inte bli annat än en win-win, för båda parter. Tänker jag!

- På vilket bränsle drivs ditt företag?

- Vad skapar det för beteenden och resultat?

 

 
Föregående
Föregående

Tydliggör ditt eget isberg

Nästa
Nästa

Hur når jag mina mål på ett hållbart sätt?